Aan welke voorwaarden voldoet de beste warmtepomp?

Aan welke voorwaarden voldoet de beste warmtepomp?

Er bestaan heel wat verschillende soorten warmtepompen. Er zijn bijvoorbeeld verschillen op basis van de energiebron waaraan warmtepompen energie onttrekken, maar er bestaan evenzeer variaties op vlak van budget en rendement. Wat zijn de eigenschappen van de beste warmtepomp?

Het rendement van de beste warmtepomp

Het rendement van de warmtepomp is ongetwijfeld een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een warmtepomp systeem. Dat rendement wordt uitgedrukt met de COP waarde en met de SPF waarde. De COP waarde (Coefficient Of Performance) is de verhouding tussen het elektriciteitsverbruik en de afgegeven warmte. Bij de meeste warmtepompen ligt die waarde tussen de 3 en de 5. De beste warmtepompen kunnen tot 5kW warmte opleveren voor een verbruik van 1kW. 

 

Naast de COP is ook de SPF waarde belangrijk. In tegenstelling tot de COP waarde, houdt de SPF waarde (Seasonal Performance Factor) rekening met de thermische en elektrische verliezen en met de variabele temperatuur van de warmtebron in de zomer en in de winter. De beste warmtepompen hebben dan ook een zo hoog mogelijke SPF waarde.

Wat kost de beste warmtepomp?

De kostprijs van een warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Je betaalt het meest voor een grond/water warmtepomp, omdat er daarvoor een buizensysteem in de grond voorzien moet worden. Of een grond/water warmtepomp ook de beste oplossing is, hangt af van je eigen voorkeuren en de kenmerken van je woning. 

Daarnaast is het verwarmingssysteem van belang. Klassieke radiatoren zijn waarschijnlijk goedkoper in installatie, maar hebben een lager rendement en comfort dan vloerverwarming.

De beste warmtepomp kiezen

‘De beste warmtepomp’ bestaat helaas niet, omdat de voorwaarden voor de beste warmtepomp voor iedereen verschillen. Er zijn verschillende factoren in het spel. Wat is de isolatiewaarde van je woning? En heb je een nieuwbouw of renoveer je een woning? Welke warmtepomp voor jou de beste warmtepomp is, kan je gemakkelijk ontdekken via de Daikin selectietool

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...