7 energiebesparende tips voor meer wooncomfort en minder verbruik

7 energiebesparende tips voor meer wooncomfort en minder verbruik

Energie is een hot topic. Letterlijk en figuurlijk, want onze overheid legt sinds enkele jaren de focus op de energiezuinigheid van onze woningen en gebouwen. Praktische tips & tricks om je energieverbruik actief te verlagen en zo je factuur te beperken, zijn dan ook meer dan welkom!

Energie besparen kan op tal van manieren. Je hoeft heus geen grote investeringen te maken om je verbruik terug te dringen. We geven daarom eerst enkele ‘gratis’ energietips prijs en bekijken waar de grootste energiewinst ligt.

Een graadje minder …

Door alleen maar je thermostaat aan te passen en een graadje lager te zetten, kan je op jaarbasis al een goeie 5% besparen. Laat je de temperatuur met 2 à 3 graden zakken? Dan loopt de besparing al gauw op tot 20%!

Ventileren = besparen

Vochtige lucht warmt moeilijker op dan droge lucht. Door te koken, ons te wassen maar ook door gewoon al te ademen verontreinigen we de lucht en wordt die vochtiger. Het gevolg? Een ongezond en inefficiënt leefklimaat. Zet daarom de ramen minstens één keer per dag wagenwijd open zodat er verse lucht aangevoerd kan worden.

Een ventilatiesysteem is natuurlijk de beste keuze maar vergt wel een zekere investering. We vertellen je alvast graag de voordelen van een ventilatiesysteem.

Radiatoren ontluchten

Een heel eenvoudige ingreep die opnieuw geen enkele cent kost, is je radiatoren ontluchten. Als er te veel lucht ophoopt in de leidingen, zal de efficiëntie van de radiatoren (sterk) afnemen, waardoor ze soms maar voor de helft meer opwarmen. Ontlucht daarom niet alleen de radiatoren maar ook het expansievat van de installatie. Let er wel op dat de waterdruk hoog genoeg blijft.

Vermijd tocht

Ventilatie mag dan wel goed zijn voor je energiefactuur, tocht is dat niet. Koude tocht zet ons vaak ook aan om wat extra te stoken, wat de energieverspilling alleen maar groter maakt. Met tochtstrips kan je heel wat kieren en naden dichten. Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat het gasverbruik van een eengezinswoning met ongeveer 80m³ per jaar daalt nadat kieren en naden zijn dichtgemaakt.

Regelmatig onderhoud

Je verwarmingsinstallatie moet, afhankelijk van het type, jaarlijks of tweejaarlijks gecontroleerd worden. Toch doe je er goed aan om jaarlijks even een vakman te laten langskomen. Die kan roetafzettingen verwijderen en ervoor zorgen dat de brander goed afgesteld staat. 

Een nieuwe verwarmingsinstallatie

Je verwarming is – afhankelijk van je woning – goed voor ruim 70% van de energiekosten. Installaties die 15 jaar of ouder zijn verbruiken dan ook gevoelig meer dan nieuwe ketels. Ga je investeren in een nieuwe installatie? Dan raden we je aan om te kiezen voor een condensatieketel. Condensatieketels zijn veel efficiënter dan klassieke ketel. Dat merk je aan het rendement: conventionele ketels hebben een maximaal rendement van 92%, terwijl dat bij condensatieketels oploopt tot 110%! Wat zo’n condensatieketel je exact oplevert? Een besparing van maar liefst 20% op je energiefactuur. Daarnaast is een condensatieketel ook beter voor het milieu dankzij de (veel) lagere CO2-uitstoot.

Slimme thermostaat

Ga je nog een stapje verder en breid je jouw verwarmingsinstallatie ook uit met een slimme thermostaat en zoneregeling? Dan daalt het verbruik zienderogen! Een slimme thermostaat leert uit je gewoontes en kan zichzelf afstellen om zo het verbruik te verlagen. Denk maar aan de Nest Thermostat.

Zo’n slimme thermostaat biedt je ook de mogelijkheid om je verwarming van op afstand te bedienen. Heeft iemand de verwarming laten opstaan terwijl iedereen weg is? Dan schakel jij hem vanop afstand enkele graden lager. Een andere mooie extra is het programmeren van je verwarming. Zo kan je instellen wanneer de verwarming ’s morgens moet opstarten, welke temperatuur gehaald moet worden en wanneer de verwarming terug uitgeschakeld moet worden – als iedereen het huis verlaten heeft.

Maximaal besparen met zoneregeling

De ultieme verwarmingsinstallatie maakt tot slot ook gebruik van zoneregeling. Dit laat je toe om elke kamer afzonderlijk te regelen. In tegenstelling tot traditionele installaties en thermostaten laat zoneregeling je toe om elke zone of kamer apart te regelen en zelfs te programmeren. In plaats van het hele huis worden dus enkel de kamers die jij kiest verwarmd. En ook daar schuilt een grote besparing!

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...