Skip to main content

Geen gasaansluiting in de straat: wat zijn de alternatieven?

Meer uitleg over de alternatieven

Geen gasaansluiting? Dit zijn de alternatieven

Ontvang onmiddellijk het Daikin verwarmingsmagazine!

De meeste gezinnen in Vlaanderen verwarmen met gas, en dan voornamelijk met aardgas. Niet verwonderlijk als je je bedenkt dat het een relatief goedkope én onderhoudsvriendelijke optie is. Maar wat als er zich geen gasaansluiting bevindt in je straat? In dit artikel ontdek je wat de opties zijn en welk alternatief de beste keuze is.

Verwarmen met stookolie of mazout

Een eerste alternatief voor gas is stookolie of mazout. Dat is naast gas sowieso de meest gebruikte energiebron voor verwarming in Vlaanderen, omdat de mazoutprijs eveneens redelijk is en het een erg gebruiksvriendelijke optie is. De vraag is echter of er nog genoeg toekomst zit in deze vorm van verwarmen en of het wel de moeite loont om te investeren in de installatie van een stookolieketel. 

Verwarmen met propaangas

Je hoeft niet per se een gasaansluiting te hebben om te kunnen verwarmen met gas. Zo heb je enkel een gastank nodig om te verwarmen met propaangas. Die kun je zowel boven- als ondergronds laten installeren, net zoals een stookolieketel. Propaangas is namelijk vloeibaar, waardoor je het kunt opslaan in een tank en je dus steeds je eigen voorraad in huis hebt. Op die manier heb je alle voordelen van verwarmen met gas, zonder dat je een gasaansluiting nodig hebt.

Verwarmen met elektriciteit

Een volgend alternatief als je geen aardgasaansluiting hebt, is verwarmen met elektriciteit. Het voordeel aan deze vorm van verwarmen is dat ze een lage investeringskost heeft en ze je snel van verwarming voorziet (als je kiest voor klassieke elektrische vuurtjes). Het is echter geen erg duurzame oplossing, omdat ze – vanzelfsprekend – veel elektriciteit verbruikt. Verder ben je erg afhankelijk van de energieprijzen, waar je bij mazout of propaangas zelf kunt beslissen op welk moment de tarieven het meest gunstig zijn om te bestellen.  

Geen gasaansluiting? Verwarmen met hernieuwbare energie

Het laatste alternatief is meteen ook de meest duurzame en toekomstgerichte oplossing: verwarmen met hernieuwbare energie. Daarbij wordt energie uit de omgeving gehaald en omgezet in warmte, met behulp van een warmtepomp en eventueel zonnepanelen. Qua installatie vraagt deze manier van verwarmen een zekere investering, maar het is wel de meest rendabele oplossing. 

Let wel op: een warmtepomp is voornamelijk aan te raden in nieuwbouwwoningen of grondige gerenoveerde huizen. Als dat bij jou niet het geval is en je toch duurzaam wilt verwarmen, kun je kiezen voor een hybride verwarming. Daarbij wordt een klassieke verwarmingsketel, bijvoorbeeld een stookolieketel, gekoppeld aan een warmtepomp. De installatie zelf bepaalt dan welke optie het hoogste rendement heeft op elk moment en laat afhankelijk daarvan de warmtepomp of verwarmingsketel in werking treden.

 

Over deze blogpost

Geplaatst op:

28 juni 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !