
Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor verwarming met fossiele brandstoffen. Een warmtepomp haalt warmte uit de natuur via de grond, lucht of water en kan aangesloten worden op zowat alle types verwarming.
Centrale verwarming op hoge temperatuur
Een centraal verwarmingssysteem is een veel gebruikte methode om een woning te verwarmen. De watertemperatuur of vertrektemperatuur bedraagt in dit geval 90°C, terwijl de retour temperatuur 70°C bedraagt.
Een warmtepomp kan perfect aangesloten worden op dit verwarmingssysteem, op voorwaarde dat het gaat om een hoge temperatuur warmtepomp, zoals bijvoorbeeld de Daikin Altherma hoge temperatuur
Moderne verwarmingssystemen op lage temperatuur
Moderne verwarmingssystemen werken op lage temperatuur en hebben een watertemperatuur van maximum 55°C. Om een woning te verwarmen met behulp van dit systeem, is voldoende isolatie en een verwarmingsinstallatie met een groot oppervlak nodig.
Deze verwarmingssystemen op lage temperatuur zijn ideaal om aan te sluiten op een warmtepomp, aangezien de maximumtemperatuur van een warmtepomp liefst op 35°C ligt en maximaal 45°C bedraagt.
Een warmtepomp wordt dan ook vaak gekoppeld aan verwarmingssystemen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming, muurverwarming of plafondverwarming. Deze verwarmingssystemen verhogen bovendien het comfort in huis, omdat ze zorgen voor een gelijkmatige temperatuur en weinig luchtbeweging of tocht.
De voordelen van warmtepomp verwarming
Een warmtepomp aansluiten op je verwarming heeft tal van voordelen. In de eerste plaats gebruiken warmtepompen energie uit de omgeving om de woning te verwarmen. Daardoor is de CO2 uitstoot van warmtepompen aanzienlijk lager dan klassieke verwarmingssystemen die verwarmen via fossiele brandstoffen. Bovendien heeft een warmtepomp een bijzonder laag energieverbruik. In vergelijking met een verwarmingssysteem op stookolie of aardgas bespaar je tot 40% op je energiekosten.
Daarnaast zijn warmtepompen zo goed als onderhoudsvrij en hebben ze een levensduur die vergelijkbaar is met de levensduur van een koelkast. Verder heb je voor een warmtepomp geen schoorsteen of gasaansluiting nodig.
Tenslotte is het mogelijk om een beroep te doen op premies van de overheid wanneer je een warmtepomp installeert. Die maken het een extra aantrekkelijke investering waardoor de terugverdientijd aanzienlijk wordt ingekort.