Aardwarmte energie gebruiken om te verwarmen met een warmtepomp

Aardwarmte energie gebruiken om te verwarmen met een warmtepomp

Gas en stookolie zijn energiebronnen die slechts beperkt beschikbaar zijn, en die bovendien erg slecht zijn voor het milieu. Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar andere, oneindige energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Aardwarmte energie is er zo een! Een grond-water warmtepomp haalt aardwarmte uit de grond en gebruikt die om je woning op te warmen.

 

Aardwarmte als energiebron

Heb je er ooit al bij stil gestaan dat ook de grond een vorm van hernieuwbare energie biedt? In de grond is namelijk altijd een bepaalde warmte aanwezig, die je natuurlijk kan gebruiken om te verwarmen. Om die aardwarmte op te vangen en als energiebron te gebruiken, heb je een grond-water warmtepomp nodig. Er wordt dan een netwerk van buizen in de grond geïnstalleerd, die de aardwarmte energie opvangen en vervolgens afgeven aan het water.

 

De grond-water warmtepomp om aardwarmte energie op te vangen

De grond-water warmtepomp is een warmtepomp die de aardwarmte omzet in energie, en die die energie vervolgens gebruikt om je woning te verwarmen. Om de aardwarmte op te vangen, wordt er een buizensysteem in de grond geïnstalleerd. Dit buizensysteem kan zowel horizontaal als verticaal geïnstalleerd worden:

  • Horizontaal buizensysteem: een horizontaal buizensysteem wordt op een diepte van 80 à 150 cm diep geïnstalleerd. Dit is minder duur dan een systeem met verticale buizen, maar je moet wel over een grote oppervlakte grond beschikken.
  • Verticaal buizensysteem: voor een verticaal buizensysteem wordt er tot een diepte van 100 à 200 meter diep geboord. Je hebt minder oppervlakte nodig, maar de investering ligt hoger omdat er zo diep geboord moet worden.

Is de aardwarmte energie rendabel genoeg om je woning te verwarmen?

Het rendement van een grond-water warmtepomp die de aardwarmte opvangt, is afhankelijk van het type grond.

Leemachtige grond rendeert bijvoorbeeld bijna twee keer zo goed als droge zandgrond. Om de aardwarmte rendabel genoeg te maken, moet je het juiste type grond hebben, je huis moet goed geïsoleerd zijn en je moet een goed uitgekiend verwarmingssysteem hebben. De investering in een grond-water warmtepomp is duurder dan een klassiek verwarmingssysteem, maar dankzij het hogere rendement en dankzij de premies en de belastingvermindering die je ontvangt is het alsnog een zeer interessante oplossing, die bovendien milieuvriendelijk is.