
Wie gaat bouwen of verbouwen heeft meestal een duidelijke visie van hoe het eindresultaat eruit moet zien. Toch omvat eigentijds wonen meer dan louter het esthetische aspect. Het gaat er ook om of je woning voldoet aan alle huidige normen en of ze klaar is voor de toekomst. Een woordje uitleg.
Eigentijds of modern?
Vandaag stellen we hogere eisen aan een woning dan vroeger. Mensen willen niet zomaar een onderkomen voor hun gezin, maar een echte ‘thuis’ die hun eigen stijl en persoonlijkheid weerspiegelt. Hoe die woning er dan in de praktijk moet uitzien, hangt af van persoon tot persoon. De ene verkiest een nostalgische retrostijl, terwijl de ander meer houdt van uitgepuurde, strakke lijnen.
Voor alle duidelijkheid: een eigentijdse woning en een moderne woning zijn niet helemaal hetzelfde. We spreken van een eigentijdse of hedendaagse woning als die inspiratie puurt uit verschillende bouwstijlen en daar als het ware een ‘best of’ van presenteert.
De stijl van een moderne woning is veel strikter omlijnd. Dat zijn in de regel typische, geometrische woningen met grote glaspartijen en gevels in wit crepi. Eveneens kenmerkend voor moderne woningen zijn de gietvloeren en het gevoel van openheid dat in het interieur heerst.
De EPB-eisen voor nieuwbouw en renovatie
In heel wat Vlaamse woningen ligt het energieverbruik nog altijd aan de hoge kant. Kies je evenwel voor nieuwbouw of een grondige verbouwing, dan kun je door isolatie en een aangepast verwarmingssysteem heel wat energie besparen. ‘Eigentijds wonen’ betekent dan ook dat je ‘mee’ bent met de huidige wettelijke EPB-normen .
Je kunt vandaag zelfs al een stapje verder gaan en je woning klaarstomen voor de toekomst. Vanaf 2021 wordt ‘bijna-energieneutraal’ of BEN-wonen namelijk de standaard in heel Europa. Dat houdt in dat je woning weinig of geen energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en sanitair warm water. De energie die je wel nog nodig hebt, haal je dan volledig uit groene energiebronnen. Meer informatie over BEN-woningen vind je op de site IkBENOveer.be.
Duurzaam verwarmen in een eigentijdse woning
Ben je volledig gewonnen voor het idee van een eigentijdse woning die helemaal klaar is voor de toekomst? Dan is een duurzame verwarmingsoplossing een evidentie. Er bestaan tal van opties om ecologisch verantwoord te verwarmen.
Kies je voor een warmtepomp dan zit je sowieso goed. Met zo’n systeem haal je gratis warmte-energie uit de lucht, het water of de aardbodem. We maken een onderscheid tussen een lage temperatuur warmtepomp, die vooral gebruikt wordt in combinatie met vloerverwarming, en een hoge temperatuur warmtepomp die op radiators wordt aangesloten. Een warmtepomp kun je ook combineren met gascondensatie technologie in een hybride gasketel. Zo’n ketel is verrassend compact en makkelijk te installeren.
Ten slotte is het mogelijk om zonnepanelen aan te sluiten op een warmtepomp. Zo kun je de stroom voor je warmtepomp (gedeeltelijk) zelf produceren op basis van zonnewarmte.
Heb je vragen over het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw (toekomstige) woning? Neem voor advies gerust contact op met onze experts.

Ontvang ons Daikin magazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.