Skip to main content

Lucht-lucht: maak kennis met de goedkoopste warmtepomp

Ben jij ook helemaal gewonnen voor hernieuwbare energie en overweeg je om een warmtepomp te installeren? Gelijk heb je, want een warmtepomp biedt tal van voordelen: het systeem is comfortabel, handig in gebruik én ecologisch. Maar misschien maak je je zorgen over de kostprijs? Weet dan dat er ook relatief goedkope warmtepompen bestaan. Nog nooit van gehoord, zeg je? Maak kennis met de lucht-lucht warmtepompen!

Het principe van een warmtepomp

Een warmtepomp is een installatie die gratis energie aan de omgeving onttrekt. Die kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld je woning mee te verwarmen. Afhankelijk van het type warmtepomp wordt de energie uit de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater gehaald. Er zijn verschillende systemen om de warmte in de woning af te geven, bijvoorbeeld via radiatoren, vloerverwarming, convectoren of een binnenunit.

Warmtepompen zijn vandaag erg in trek. In tegenstelling tot systemen die werken op fossiele brandstoffen, zijn warmtepompen immers ecologisch. Ze stoten vrijwel geen CO2 uit en maken gebruik van duurzame, onuitputbare energiebronnen. Bovendien geniet je met een warmtepomp een bijzonder groot comfort en heb je op élk moment van de dag de binnentemperatuur die jij wil.

Het budget: een struikelsteen?

Van warmtepompen wordt vaak gezegd dat ze erg duur zijn, maar dat is eerder kort door de bocht. Hoeveel een warmtepomp precies kost, hangt namelijk af van tal van factoren, zoals het type en de verschillende opties die je neemt. 

Bovendien is een warmtepomp een systeem dat zichzelf terugverdient. Je maakt immers gebruik van gratis energie uit de natuur; je betaalt enkel voor de elektriciteit die de pomp aandrijft (meestal zo’n twintig procent van het totaal.)

Ten slotte bestaan er voor de installatie van een warmtepomp tal van verschillende premies. Een deel van de installatiekosten kun je dus terugbetaald krijgen.

Lucht-lucht: dé goedkoopste warmtepomp

Gaat je voorkeur uit naar een budgetvriendelijk systeem? Dan is een lucht-lucht warmtepomp zeker een interessante optie. Dit is het goedkoopste type warmtepomp, verkrijgbaar vanaf zo’n 1.000 euro (exclusief btw en installatiekosten). In vergelijking met andere types warmtepompen, zijn de installatiekosten bovendien bijzonder laag, omdat je er geen ingrijpende werken voor moet uitvoeren.

Een lucht-lucht warmtepomp is een systeem dat bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. De warmte wordt aan de buitenlucht onttrokken en via de binnenunit de kamer ingeblazen. De werking van een lucht-lucht warmtepomp kan bovendien worden omgekeerd, zodat je met het systeem niet alleen kunt verwarmen, maar ook koelen. De warmtepomp wordt dan een airco, die de warmte aan de woning onttrekt en aan de buitenlucht afgeeft. 

Bij een lucht-lucht warmtepomp is er één binnenunit nodig per kamer die je wilt verwarmen of koelen. Extra handig: de gewenste temperatuur kun je per ruimte afzonderlijk instellen. In totaal kun je op één buitenunit maximaal vijf binnenunits aansluiten.

De voordelen van een lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is een uitstekende oplossing voor wie op zoek is naar een relatief goedkoop en flexibel systeem om zijn woning mee te verwarmen en/of koelen. Een dergelijke warmtepomp is erg makkelijk te installeren en bovendien zijn de binnenunits verkrijgbaar in verschillende stijlvolle uitvoeringen, zodat ze passen in elk type interieur. Een lucht-lucht warmtepomp wordt vaak geïnstalleerd ter vervanging van een oud elektrisch systeem.

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke warmtepomp? Neem dan gerust contact op met een erkende installateur voor meer informatie over de mogelijkheden van een lucht-luchtwarmtepomp.

Lucht-lucht: maak kennis met de goedkoopste warmtepomp

Ontvang ons Airco magazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

7 maart 2020

 

Categorie:

Verwarmen

Airco

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !