Skip to main content

Woning gekocht? Zo maak je je huis klaar voor een warmtepomp

Heb je een huis gekocht dat je wil renoveren? Proficiat! Maar waarop moet je letten en wat moet je zoal doen om je nieuwe woonst helemaal klaar te maken voor de installatie van een warmtepomp? In dit artikel zetten we alles even op een rijtje!

Kiezen voor een warmtepomp is kiezen voor de toekomst

Er bestaan tal van verschillende verwarmingssystemen, maar als je gaat renoveren is een warmtepomp de enige logische keuze. Een warmtepomp is een energiezuinig, duurzaam en bijzonder comfortabel systeem om je woning te verwarmen, maar ook om te koelen en om sanitair warm water te produceren. Een warmtepomp is zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee.

Met een warmtepomp ben je helemaal klaar voor de toekomst en voldoe je nu al moeiteloos aan de strengere energienormen voor woningen die vanaf 2021 van kracht worden. Wist je dat je met een warmtepomp het E-peil van je woning tot twintig punten kunt laten dalen? Bovendien geniet je van een aanzienlijk belastingvoordeel én laat je de waarde van je woning gevoelig stijgen door een warmtepomp te installeren.

Je huis ‘warmtepompklaar’ maken

Als je net een huis gekocht hebt, is daar waarschijnlijk nog een oud verwarmingssysteem in geïnstalleerd dat je graag wil vervangen door een warmtepomp. Vooraleer je dit kunt doen, moet je enkele belangrijke checks uitvoeren.

1. Hoe zit het met de isolatie?

Een degelijke isolatie is cruciaal als je een warmtepomp wil installeren. Isoleer zowel je dak als je muren, vloeren en ramen. Enkel glas vervang je overal door hoogrendementsglas.

Daarnaast moet je koudebruggen vermijden en op zoek gaan naar warmteverliezen. Die zitten soms in een klein hoekje, tussen de spleten aan de deuren, bij oude stopcontacten, … Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe hoger het rendement van je warmtepomp zal zijn.

2. Vloerverwarming of radiatoren?

Als je je woning grondig gaat renoveren, is het mogelijk om vloerverwarming te installeren. In het andere geval wil je misschien graag de bestaande radiatoren recupereren.

Vloerverwarming maakt gebruik van water op een lage temperatuur (30 tot 35°C). In dat geval kies je ook voor een warmtepomp op lage temperatuur (LT). Zo’n warmtepomp heeft een wateraanvoertemperatuur van maximum 50°C.

Opteer je voor radiatoren, dan moet je weten of het gaat over lagetemperatuur- of hogetemperatuurradiatoren.

3. Radiatoren op hoge of lage temperatuur?

Bestaat je oude verwarmingsinstallatie uit een gas- of mazoutketel in combinatie met radiatoren, dan zijn dit waarschijnlijk hogetemperatuurradiatoren. In oudere woningen mag je daar zelfs bijna zeker van zijn. De maximale wateraanvoertemperaturen voor zulke radiatoren ligt tussen de 65°C en de 90°C. Op voorwaarde dat je woning voldoende geïsoleerd is, kun je deze radiatoren blijven gebruiken met een warmtepomp op hoge temperatuur.

Voor een lagetemperatuurwarmtepomp heb je radiatoren nodig die ook met lage temperaturen kunnen werken. Ben je niet zeker dat je huidige radiatoren kunnen functioneren met een LT-warmtepomp? Controleer dit dan eerst door de aanvoertemperatuur van het cv-water te verlagen tot 50°C. Doe dit op een koude dag en zet alle radiatoren open. Controleer dan of je woning voldoende warm blijft. Is dit zo, dan kun je kiezen voor een LT-warmtepomp.

 

Zo maak je je huis klaar voor een warmtepomp

Ontvang ons Verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

16 april 2020

 

Categorie:

Airco

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !