
Download ons verwarmingsmagazine
Voor heel wat gezinnen is de verwarming van hun woning een zware kostenlast. Een groot deel van hun maandelijks budget gaat dan ook op aan stookolie of aardgas. Vandaag zijn er evenwel meer dan waardige alternatieven voor deze fossiele brandstoffen. Sommige verwarmingssystemen maken zelfs gebruik van gratis energie. Wie kiest voor een warmtepomp, haalt kosteloos energie uit de lucht, de bodem of het grondwater. Klinkt vreemd? We leggen je graag uit hoe het in zijn werk gaat.
Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?
Een warmtepomp is een duurzaam en comfortabel systeem om je woning te verwarmen op basis van omgevingswarmte. Behalve de ruimtes in je woning, kun je met een warmtepomp ook je sanitair water verwarmen. In de zomer kun je het systeem gebruiken om je woning te koelen.
De werking van een warmtepomp is gestoeld op het principe van de compressietechniek, een beetje zoals bij een koelkast. Een koelkast onttrekt namelijk warmte aan voedingswaren en geeft die warmte vervolgens vrij aan de omgeving. Een warmtepomp onttrekt, afhankelijk van het type, warmte aan de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater. De warmte die het systeem zo onttrekt, wordt via een koelvloeistof getransporteerd. Die koelvloeistof heeft een erg laag kookpunt en verdampt dan ook snel. De damp die op die manier ontstaat, wordt daarna via een compressor samengeperst totdat hij warmer is dan de lucht of het water van de centrale verwarmingsinstallatie in de woning. Vervolgens komt de damp in een condensor terecht, waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Ten slotte verlaagt een ventiel de druk, waardoor de damp afkoelt en condenseert. Daarna begint de kringloop opnieuw.
Gratis energie, ook in de winter
Misschien vind je het vreemd dat een systeem dat warmte uit de omgeving onttrekt, ook in de winter kan werken. Toch functioneert een warmtepomp perfect bij koude temperaturen! Zelfs wanneer het kwik onder het vriespunt zakt, bevatten de buitenlucht, de aardbodem en het grondwater nog voldoende energie. Lucht van -10°C is bijvoorbeeld erg koud, maar in vergelijking met de temperatuur van de koelvloeistof in het warmtepompsysteem is dit relatief warm. Wanneer de lucht in contact komt met dit medium, kan het dus nog altijd makkelijk haar warmte-energie afstaan.
Het rendement van een warmtepomp
Een warmtepomp maakt dus gebruik van gratis energie uit de omgeving, maar werkt zelf op elektriciteit. Houd in je zoektocht naar een geschikte warmtepomp dus zeker rekening met het rendement. Dat rendement kun je omschrijven als de warmte die de warmtepomp opwekt, verminderd met de energie (elektriciteit) die nodig is om het systeem te laten functioneren.
Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen, kun je een deel van de benodigde elektriciteit trouwens zelf opwekken en zo het rendement nog gevoelig verhogen.
Heb je vragen over zonnepanelen?