Kristaltoren

Kristaltoren

Boekarest, Roemenië

Schitterend energiezuinig herkenningspunt

In de Kristaltoren in het centrum van Boekarest is het Roemeense hoofdkwartier van ING Bank gevestigd. Het indrukwekkende kantoorgebouw werd door architect Adrian Spirescu ontworpen om op een kristal te lijken uit de grijze rotsen die overal in de Roemeense hoofdstad te vinden zijn. Dat effect wordt bereikt door het asymmetrische profiel van het gebouw, met een glazen gevel die in verschillende hoeken gesneden is. Op het dak van de toren is er ook een landingsplaats voor helikopters, uniek voor Boekarest.

Bovenaanzicht Kristaltoren

Naast het opvallende en innovatieve design van de toren, heeft deze ook enkele innovatieve en duurzame eigenschappen, zoals een gevel van dubbel glas. Dit ontwerp is slechts een van de manieren waarop we de Kristaltoren meer energierendement hebben helpen te bereiken en een BREEAM-score van "uitstekend".

breeam-logo-nobackground.png

De ontwikkelaars van het gebouw wilden een modern, energiezuinig en veelzijdig aircosysteem voor het hele gebouw.

"Uiteindelijk wilden we een energiezuinig gebouw en Daikin heeft daarvoor het ideale systeem geleverd."

- SC Plaza Development srl

Een belangrijke prestatie op het vlak van duurzaam bouwen en duurzaam ontwerp

Om Kristaltoren te helpen zijn energierendement te maximaliseren, wilden we de kracht van luchtgekoelde VRV, watergekoelde VRV en koelaggregaten combineren in een complete klimaatoplossing. Als een van de weinige fabrikanten die een dergelijke oplossing kon bieden, konden wij verwarming, koeling, ventilatie en warm water in dit hoge gebouw realiseren en alles voor grote en kleine ruimtes optimaliseren.

De Kristaltoren heeft in 2012 de architectuurprijs "Eco Architecture Award" van Boekarest gewonnen en werd ook uitgeroepen tot "Groen Project van het Jaar" door de Roemeense Raad voor passief woningen . Het is een schitterend voorbeeld van hoe een innovatief gebouw, in combinatie met de nieuwste klimaatregeltechnologie, zeer duurzame resultaten kan neerzetten voor hoge gebouwen in stedelijke omgevingen.

romaniasgreenestbuildings-logo.jpg
Crystal Tower_17_Outside_Installation picture.jpg

Oplossing in een oogopslag

Crystal Tower_04_Installation picture.jpg

Deze installatie omvat een oppervlakte van 16.900 m2 (15 verdiepingen in totaal). Naast een watercircuit voor watergekoelde VRV-modules, ketels en koeltorens omvat deze installatie ook:

  • 3 VRV III-buitenunits
  • 67 watergekoelde VRV-buitenunits
  • 265 plafondinbouwunits
  • 24 cassettes met vierzijdige luchtuitblaas
  • 5 Sky Air-buitenunits
  • 5 cassettes met vierzijdige luchtuitblaas
  • 1 luchtgekoeld multiscrollkoelaggregaat
  • 1 luchtgekoeld schroefkoelaggregaat
  • 11 BACnet-interfaces

Meer info

Onze andere casestudies