K-Way

Vandenbulcke chocolaterie

Heule, België

Vandenbulcke Chocolatier vernieuwt met Daikin.

Begin dit jaar werd de start gegeven voor een hele reeks bouwwerken bij Vandenbulcke Chocolatier. Voor de koel- en verwarmingsinstallaties in zowel de bestaande als de nieuwe productiehal werd succesvol beroep gedaan op de expertise van Daikin.

Een rijke geschiedenis

production line.jpg

Bij Vandenbulcke Chocolatier in Heule staat inmiddels de derde generatie aan het roer. Het bedrijf werd in 1949 opgericht door André Vandenbulcke en wordt anno 2018 uitgebaat door de broers Luc en Bert, en neef Jelle Vandenbulcke – vanaf begin dit jaar de nieuwe CEO.  Ooit begonnen in een garage is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een KMO die jaarlijks ruim 1 miljoen kilogram chocolade produceert en deze verkoopt in meer dan 40 landen.

 

De vestiging werd de laatste decennia enorm uitgebreid. En ook nu staat het bedrijf voor grote veranderingen. “We zijn in januari van start gegaan met de eerste fase van een reeks bouw- en verbouwingswerken die zich uitstrekken over een termijn van vijf à tien jaar”, aldus Luc Vandenbulcke. “Het eindresultaat is een compleet nieuw bedrijfsgebouw. Een deel van de bestaande gebouwen wordt afgebroken, een ander deel krijgt een nieuwe functie.” In de nieuwbouw van 2.200m² komen onder meer een ontvangstruimte, een personeelsruimte en een nieuwe productiehal. Op termijn zullen de bestaande productielijnen, samen met nieuwe productielijnen, verhuizen naar deze nieuwe hal.

TomVDB.jpg

Vernieuwing bestaande koelinstallatie

Met de modernisering van de bestaande productiehal en opslagruimte is de eerste fase van de werken begin dit jaar van start gegaan. “De nood aan meer gekoelde stockageruimte komt voort uit het feit dat we nu, in tegenstelling tot vroeger, het hele jaar door produceren, ook in de zomer. De nood aan een goede koeling is dus hoog, onder andere om de kristallisatie van de chocolade tegen te gaan en voor de koeling van de gebouwen. Vroeger waren de zomermaanden veel rustiger maar dat is nu dus niet meer het geval. De oude koelinstallatie kon echter niet meer aan de verhoogde vraag beantwoorden. Daarop werd beslist deze installatie in het oude gebouw te vervangen door een nieuw systeem. Deze nieuwe installatie zal bij de ingebruikname van de nieuwbouw mee verhuizen,” licht Luc Vandenbulcke toe.

 

Tom Callewaert, Refrigeration Sales Manager bij Daikin, verduidelijkt de reden om de bestaande installatie te vervangen en niet te upgraden in afwachting van een compleet nieuwe koelinstallatie in het nieuwe gebouw. “De oude koelinstallatie werkte nog op het intussen verboden koelmiddel R22. Het probleem met dergelijke installaties is dat wanneer de toestellen uitvallen, deze niet meer hersteld mogen worden. Op de langere termijn, bij uitval, kan de productie hierdoor ernstige schade oplopen. De beslissing om een volledig nieuwe koelinstallatie te installeren, die draait op een milieuvriendelijk koelmiddel, was dan ook snel genomen.”

 

Voor de installatie deed Vandenbulcke beroep op hun vertrouwde installateursbedrijf Foelec uit Oostrozebeke. Op vraag van Foelec voerde Daikin de studie uit over welke koeling nodig is, welke koelapparatuur, hoeveel units en op welke punten. Uit deze studie kwam de meest geschikte koelapparatuur naar voren: Daikin ZEAS-toestellen. Meteen werd een meerjarenplan opgesteld waardoor de kosten konden gespreid worden.

Daikin ZEAS-toestellen

Zeas.jpg

Deze condensatie-units met DC-inverter zijn gebaseerd op Daikin’s VRV (Variable Refrigerant Volume)-technologie voor een flexibel toepassingsgebied en kunnen zowel koelen als verwarmen. In zowel de productiehal als de koelruimte werden twee Daikin ZEAS-toestellen geplaatst om de ruimte constant op respectievelijk 21 graden en 12 graden te houden. De ZEAS-toestellen in de koelruimte werden geprogrammeerd op 12 graden en in de inpakruimte houden de verdampers de temperatuur constant op 16 graden.

 

“De ZEAS-units leveren uitstekende prestaties en zijn hierdoor energiezuiniger dan vergelijkbare systemen. Daarnaast nemen ze ook weinig grondoppervlakte in, dankzij hun compacte design. En aangezien de productiehal zich in de dorpskern bevindt, was het ook zeer belangrijk dat de installatie fluisterstil was. Wat hier absoluut het geval is, aldus Tom Callewaert. In de stockageruimte zorgen Daikin Sky Airs voor een constante temperatuur van 16 graden, de ideale temperatuur voor de bewaring van de chocolade. 

csm_gevel_ea3f9d0361.jpg

Nieuwbouw

Ook voor de nieuwbouw doet Vandenbulcke beroep op de koelexpertise van Daikin. In deze nieuwe productiehal zullen eveneens ZEAS-toestellen geïnstalleerd worden. Hier zal bovendien ook gebruik gemaakt worden van VRV- warmterecuperatie. De onttrokken warmte wordt onder meer gebruikt voor de productie van sanitair warm water en voor de verwarming.

De oplevering van dit gebouw staat momenteel gepland voor augustus 2018.

Oplossing in een notedop

ZEAS.jpg

Zeas-koelcondensatie-units zijn betrouwbare en energiezuinige producten voor koeltoepassingen met middelhoge en lage temperatuur. Ze zijn ontworpen met onze kenmerkende VRV-technologie en invertertechnologie en verlagen uw energieverbruik met 10 tot 35% in vergelijking met traditionele koelsystemen. In combinatie met onze besparingstechnologie zijn ZEAS-condensatie-units efficiënter, gaan ze langer mee en hebben ze een hogere capaciteit dan andere producten op de markt.

Meer info

Andere referenties

Bank Nagelmackers

Aan het begin van dit jaar heeft Daikin het unieke VRV i-concept gelanceerd, namelijk een luchtgekoelde VRV-warmtepomp die volledig in een gebouw kan worden geïntegreerd. Dit is een ideale oplossing voor kleine commerciële toepassingen, zoals een bankkantoor of winkel die in het stadscentrum zijn gevestigd.

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

Kristaltoren

Om Kristaltoren te helpen zijn energierendement te maximaliseren, wilden we de kracht van luchtgekoelde VRV, watergekoelde VRV en koelaggregaten combineren in een complete klimaatoplossing.

header_torre_serenissima_1645px1080px.jpg

Torre Serenissima

De Torre Serenissima was uitgerust met een verouderd R-22-koelmiddelsysteem en we gaven het een volledige upgrade om meer energierendement en comfort te bereiken.

header-bloomsbury-hotel-1645px1080px.jpg

The Bloomsbury Hotel

Het VRVIII-systeem met warmterecuperatie van Daikin werd geselecteerd vanwege het extreem lage energieverbruik en de enorme besparingen in vergelijking met vergelijkbare systemen.

velocity-header-1645px1080px.jpg

Kantoorgebouw Velocity

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp voor Velocity. Elk element van het ontwerp is zorgvuldig gekozen om EPC-classificatie "B" en BREEAM-score "uitstekend" te garanderen.

header-leon-restaurant-1645px1080px.jpg

Leon's restaurant

M&E-aannemer Synecore installeerde zijn eerste 'onzichtbare' HVAC-systeem, de Daikin VRV IV i-serie, in Leon Restaurant in het centrum van Londen, met heel wat ruimtebeperkingen en een maximaal rendement van de klimaatregeling.

c-and-a.jpg

C&A

Voor de renovatie van het complete HVAC-systeem wilde de C&A-winkel het hele jaar door op de meest rendabele en efficiënte manier comfort.

venice-header-1645px1080px.jpg

Arsenaal van Venetië

Een innovatief klimaatsysteem dat gebruikmaakt van de natuurlijke energie van de lagune van Venetië, levert veel comfort en een hoog energierendement met behoud van een historisch industrieel gebouw in hartje Venetië.

coral-header-1645px1080px.jpg

Wedkantoor Coral

Ontdek hoe onze zelfreinigende roundflow-cassettes 50% meer energiebesparing opleverden voor wedkantoren van Coral.

k-way-header.jpg

K-Way

Toen de luxekledingzaak K-Way een nieuwe winkel opende in Covet Garden, Londen, werkten we samen met nationale D1-aannemer Royale om de perfecte energiezuinige oplossing voor het pand uit te denken en te installeren.

VDS_GGL.jpg

VDS-Food

VDS-Food, groothandelaar in voedings- en horecaproducten opende eind vorig jaar hun nieuwste Cash en Carry in de industriezone Waver Noord. Deze nieuwbouw werd volledig op maat gemaakt waarbij de focus sterk kwam te liggen op het optimaal en rationeel gebruik van energie. Voor de koelinstallatie werd beroep gedaan op de expertise en innovatieve technologieën van Daikin.

van-der-valk-hotel-header.jpg

Van der Valk Hotel

Van de lobby tot de gastenkamers en de keuken, elke ruimte in het Van der Valk Hotel heeft zijn eigen unieke klimaatwensen. Ons doel was om een compleet systeem te ontwikkelen dat aan de behoeften van elk van deze locaties voldoet en de totale impact van het systeem op het milieu verkleint.

PORTA FIRA BARCELONA.jpg

Hotel Santos Porta Fira

De Santos Group, de organisatie die verantwoordelijk is voor het bouwen van Porta Fira, koos voor Daikin als vertrouwde partner om een uniek, betrouwbaar en energiezuinig klimaatregelingssysteem voor het gebouw te leveren.

vmd-header-1645px1080px.jpg

Zakencentrum VMD

Een VRV IV-systeem zorgt voor alle verwarming en koeling van de VMD Tower B, een 25 verdiepingen tellend kantoorgebouw in Zagreb, waardoor het aan de hoogste rendementsniveaus voldoet en minder energie verbruikt.

sportisimo-header.jpg

Sportisimo

Voor dit project hebben we gekozen voor een buitensysteem dat kan worden aangesloten op een verscheidenheid aan binnenunits en ventilatie-units die strategisch in de winkel geplaatst worden.

thePosthotel-ghent-header.jpg

The Post Hotel

Als klimaatspecialist, Daikin opteerde voor het unieke Daikin VRV-systeem, dat borg staat voor een unieke combinatie van energiezuinige technologieën en een optimaal gebruikerscomfort.

header_agricole.jpg

Crédit Agricole

Crédit Agricole, dat vanwege zijn landbouwgeschiedenis bekendstaat als "de groene bank", wilde voor een van zijn kantoren een energiezuinige oplossing voor airconditioning met weinig onderhoud.

Chocolaterie Vandenbulcke

Begin dit jaar werd de start gegeven voor een hele reeks bouwwerken bij Vandenbulcke Chocolatier. Voor de koel- en verwarmingsinstallaties in zowel de bestaande als de nieuwe productiehal werd succesvol beroep gedaan op de expertise van Daikin.

Schoeller Allibert

Op de industriezone Ravenshout in Beringen nam Schoeller Allibert recent een nieuwe productiehal annex kantoorruimte in gebruik. Bouwheer Blue Oceans XL verhuurt dit opmerkelijke, in beton opgetrokken, gebouw aan de producent van kunststof verpakkingen. Dankzij verschillende oplossingen (SWW-productie, ventilatiesysteem, warmterecuperatie…) uit het Daikin-portfolio op maat te combineren kwam een duurzaam en coherent HVAC-totaalconcept tot stand.

Holcim_header_1645x1080.jpg

Cementfabriek Holcim

De cementfabriek van Holcim gebruikt state-of-the-art technologie om haar ambitieuze doelstellingen op het vlak van milieu en energie-efficiëntie te behalen.

ACTION

De vestiging in Cloppenburg (Duitsland) is een voorbeeld van het minimalistische design en het ecologische bewustzijn die deze winkels zo aantrekkelijk maken voor shoppers. Daarbij hoort ook een comfortabel binnenklimaat dat zorgt voor een aangename omgeving om te shoppen.

ACTION_store.jpg

ACTION

Voor een discounter als Action zijn de bedrijfskosten een belangrijke factor bij het kiezen van HVAC-systemen. Action zocht bovendien een partner die HVAC-ontwerp en -ondersteuning kon aanbieden en die ook kon zorgen voor de plaatselijke coördinatie in elk land waar de onderneming winkels heeft.

JBC-store.jpg

JBC

Om haar exploitatiekosten te optimaliseren, heeft JBC een praktijktest met Daikin-units uitgevoerd om na te gaan wat de voordelen van de de VRT-technologie (Variable Refrigerant Temperature) zijn.

Pomme-d'Or-entrance.jpg

Pomme d'Or Hotel

Airconditioning is in de meeste hotels, zowel in nieuwe als in gerenoveerde, de norm geworden. De airconsystemen van vandaag houden de hotelgasten koel in de zomer ... en bieden kostenefficiënte verwarming tijdens de winter. De warmtepompen van Daikin maken daarvoor gebruik van hernieuwbare energie en drukken zo de exploitatiekosten van hotels. Bovendien zien ze er mooi uit.

Daikin_Naturkost_Brinkman_1.jpg

Naturkost Brinkman

Naturkost Brinkman, specialist in organische producten, gebruikt Daikin-koelsystemen voor meer energierendement en meer comfort in zijn winkels.

header_centre_hotel_london.jpg

City Centre Hotel

Nieuw koelaggregaat verhoogt comfort in Londens hotel

Fresh Warehousing

Fresh Warehousing kiest voor een groene koelinstallatie van Daikin

Samrya_Qatar_HotelReception.jpg

Samrya 44

Met 44 verdiepingen van elegant vormgegeven luxe suites volgt Samrya 44 alleen de hoogste standaard in de bouw en HVAC.

achterkant 4 gebouw met kraan+VRV.JPG

Belfius Basecamp (Club Brugge)

In september 2018 vond de eerstesteenlegging van het splinternieuwe oefencomplex van Club Brugge in Knokke plaats. De werken van deze nieuwe uitvalsbasis, het Belfius Basecamp genaamd, zijn inmiddels al goed gevorderd en Club neemt er eerstdaags z’n intrek. Om het gebouw van het nodige comfort te voorzien, deed blauw-zwart beroep op Daikin.

Architecturaal pareltje Immogra

Vastgoedontwikkelaar Immogra verhuisde onlangs zijn hoofdkantoor naar een gloednieuw gebouw langs de Kortrijksesteenweg in Gent. Hierbij werd groot belang gehecht aan de kwaliteit van de gebruikte materialen en de uitstraling.

18042019-DJI_0050.jpg

Een groots particulier project op toplocatie

Op de hoek van de Place des Guillemins en de Rue des Guillemins in Luik startte in 2017 een groots vastgoedproject: het Liège Office Centre. Het project blink uit op architectonisch, stedelijk en milieuvlak. Daikin is de trotse HVAC-partner voor dit, voor hun, grootste VRV-project van Wallonië.

action_cassette_1645px1080px.jpg

Toewijzing van gerecupereerd koelmiddel bij Action

Action gaat nog meer samenwerken met Daikin in dit nieuwe baanbrekende project: recuperatie en hergebruik van koelmiddel uit gerenoveerde winkels.

courtyard_marriott_paris_france.jpg

Courtyard Hotel Parijs

The Courtyard conversion marks a successful collaboration between forward- looking urban regeneration and Daikin’s flexible, future-proof VRV heat recovery technology.

Comfort en frisse lucht verzekerd in nieuwe apotheek

De groep EPC-Familia bezit meer dan 100 apotheken in België, waaronder de recentelijk geopende vestiging van Ben-Ahin. Deze apotheek streek neer in een oud restaurant op een strategisch punt tussen het centrum van Hoei en de nieuwe industriële zone van de stad. De grootste uitdaging van dit project bestond erin klimaatoplossingen te installeren in een oud gebouw, waar de nodige technische infrastructuur niet voorzien was.

Nivaxis - The Gate modern zakendoen in alle comfort

Het bedrijvencentrum "The Gate" biedt met zijn all-in werkplekken, vergaderzalen en ontmoetingsruimtes diensten aan aan de industriële en semi-industriële ondernemingen die in het bedrijvenpark te vinden zijn. Centraal bij deze dienstverlening staat het maximale comfort voor de klant. De Daikin luchtbehandelingsoplossing neemt hier een belangrijk deel voor zijn rekening.

Prezzemolo.jpg

Prezzemolo & Vitale – Palermo

De nieuwe Prezzemolo & Vitale-winkel in het historische hart van Palermo is voorzien van een installatie op basis van Daikin Zeas en VRV systemen.