Cementfabriek Holcim

Cementfabriek Holcim

Dotternhausen, Duitsland

Daikin-koelaggregaat Holcim

Het reduceren van haar impact op milieu en mens is een prioriteit bij de cementfabriek van Holcim in Dotternhausen, Duitsland. Om cement te produceren is heel wat energie nodig, wegens de hoge temperaturen die daarvoor vereist zijn. Daarom gebruikt de cementfabriek van Holcim state-of-the-art technologie om haar ambitieuze doelstellingen op het vlak van milieu en energie-efficiëntie te behalen.

Een koelaggregaat van Daikin met baanbrekende technologie en specifiek ontworpen om hoge energie-efficiëntie en lage energiekosten te garanderen, helpt het bedrijf om deze doelstellingen te behalen.

"Het koelaggregaat helpt ons de doelstellingen van Holcim Süddeutschland GmbH in de cementfabriek van Dotternhausen te bereiken. Het reduceert schadelijke emissies, vooral dan CO2-uitstoot, het bespaart natuurlijke hulpbronnen en verhoogt de energie-efficiëntie.

- Stephen Mocker, Holcim (Süddeutschland) GmbH

Hoge eisen voor koeling, betrouwbaarheid en installatie

Holcim vertrouwt reeds jarenlang op Daikin-technologie voor haar server- en transformatorruimtes. Sinds 2016 gebruikt de onderneming ook een koelaggregaat van Daikin om de warmte te neutraliseren die de aandrijvingen, lagers en hydraulische circuits van de cementmolen tijdens het malen produceren, en ook om de compressors in het centrale persluchtstation te koelen. Wegens deze toepassingen moet het koelaggregaat voldoen aan hoge eisen, want het materiaal wordt vooraf in een oven opgewarmd tot wel 1400 °C.

De installatie van het koelaggregaat vond onder zware omstandigheden plaats en de technici hadden slechts drie uur de tijd om het koelaggregaat te installeren. In geval van een langere stilstand beginnen de luchtcompressors namelijk te oververhitten en schakelen ze automatisch uit, zodat de hele fabriek stilvalt, want de fabriekssystemen kunnen niet werken zonder perslucht. De plug-and-play oplossingen van Daikin konden deze voorwaarden aan, want ze werden kant-en-klaar geleverd.

Montage

Reductie van de CO2-uitstoot van cementfabriek

Reductie van de CO2-uitstoot van cementfabriek

Als bindmiddel voor beton maakt cement een integraal deel uit van ons leven, want het is te vinden in alles: van wegen tot fabrieken, kantoren en appartementsgebouwen. Holcim is gespecialiseerd in het produceren van cement en bindmiddel op basis van gebrande olieleisteen, een productieproces dat de CO2-uitstoot vermindert. De productie van cementklinkers verbruikt heel wat energie wegens de hoge temperaturen die nodig zijn om kalksteen te verbranden. Daarom is het moeilijk om het energieverbruik van dit productieproces te optimaliseren.

Toch wil Holcim haar ecologische verantwoordelijkheid opnemen door het gebruik van energiezuinige systemen als een prioriteit te behandelen. De onderneming is bezig met een doelgerichte modernisering van haar bestaande systemen en legt ook bij nieuwe investeringen de focus op energie-efficiëntie.

De koelaggregaten van Daikin bieden een betrouwbare werking en reduceren tegelijkertijd het energieverbruik.

Meer info

Onze andere casestudies