Arsenaal van Venetië

Arsenaal van Venetië

Venetië, Italië

Arsenaal van Venetië

Het Arsenaal van Venetië, ooit het centrum van de Venetiaanse zeemacht, was ooit een maritieme basis die bestond uit Byzantijnse gebouwen die ongeveer 15% van de stad besloegen. Om deze historische gebouwen te behouden, heeft het ministerie van Infrastructuur en Transport - Waterschap Venetië er gloednieuwe kantoren, woningen en culturele instellingen van gemaakt. We wilden de juiste klimaatoplossing leveren om de gebouwen te verwarmen en van warm water te voorzien, zonder de bestaande architectuur en infrastructuur te verstoren.

Vindingrijke en duurzame klimaatregeling

We hebben besloten om gebruik te maken van de overvloedige natuurlijke bron die de stad rijk is: water. Hiervoor hebben we een watergekoeld VRV-systeem geïnstalleerd om thermische energie te onttrekken voor de verwarming en warmwatervoorziening van het Arsenaal van Venetië.

Elk gebouw maakt gebruik van een warmtepomp die is aangesloten op een waterleidingsysteem dat meerdere gebouwen in één complex met elkaar verbindt. Door hetzelfde systeem in elk gebouw te installeren, kan overtollige warmte gemakkelijk worden overgedragen van het ene gebouw naar het andere als daar verwarming of warm water nodig is.

Ons watergekoelde VRV-systeem haalde door dit proces gemakkelijk een hoger energierendement. Het diende ook als de perfecte oplossing voor een gevoelig restauratieproject zoals het Arsenaal van Venetië, omdat het onopvallend is en de bestaande architectuur niet verstoord wordt.

Architectuur Arsenaal van Venetië

Het Generatorigebouw

in het Arsenaal van Venetië

Een van de recentere gebouwen in het renovatieproject van het Arsenaal van Venetië was het Generatorigebouw. Het Generatorigebouw, een gebouw uit 1900 met drie verdiepingen, leverde aanvankelijk elektriciteit aan de scheepswerven en dient nu als ruimte voor kantoren, vergaderzalen en archieven.

Het gebouw maakt gebruik van een watergekoeld VRV-systeem om vloerverwarming te leveren voor de receptieruimte op de begane grond, vergaderzalen en kelder, evenals ventilatorconvectoren voor koeling en verwarming op de twee bovenste verdiepingen van de kantoorruimte. In het hele gebouw zijn ook ventilatie-units aanwezig om ervoor te zorgen dat de lucht vers en zuiver is. Een besturingssysteem stelt de bewoners in staat de temperatuur van verschillende zones individueel te regelen en koppelt dit alles terug naar een centraal beheersysteem.

Ons VRV-systeem was de ideale keuze voor dit project omdat het eenvoudig kon worden aangesloten op het watercircuit voor een stabiel en comfortabel klimaat met een hoger energierendement.

Oplossing in een oogopslag

  • 1 BACnet-interface voor aansluiting op het gebouwbeheersysteem
  • 1 Intelligent Touch Controller voor centrale besturing
  • 1 ventilatie-unit met warmterecuperatie (VAM)
  • 2 warmwaterhydroboxen voor warm water
  • 20 plafondinbouwunits met middelhoge statische druk en 2 met hoge statische druk
  • 2 vloerinbouwunits
  • 8 watergekoelde VRV-buitenunits met BS-kasten en warmterecuperatie
Installatie VRV-systeem

Meer info

Onze andere casestudies